Найбільші американські інвестори просять Україну продовжити розгляд спору з Австралією

Цю ж думку поділяють і профільні міністерства України

Торгова палата США цінує і підтримує участь України в розгляді у рамках Світової організації спору з Австралією щодо захисту торгових марок - про це йдеться в листі глави Торгової палати США (Вашингтон, Округ Колумбія) Мирона Брілліанта від 19 травня 2015 на ім'я міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса.

Ідеться про суперечку навколо рішення Австралії ввести «єдину пачку» сигарет - без нанесення брендів і торгових марок. З 2012 р. у рамках Світової організації торгівлі даний спір розглядається на спеціальній панелі СОТ, в якій також беруть участь Європейський Союз, США, Японія і ще понад 30 країн.

- Ми віримо, що введення Австралією «єдиної пачки» підриває законний захист інтелектуальної власності, не веде до поліпшення громадського здоров'я, порушує міжнародні угоди і створює небезпечний прецедент для інших галузей - заявив у своєму листі глава Торгової палати США Мирон Брілліант.

Дану позицію підтримали й  інші американські асоціації, в т.ч. Національна асоціація виробників США, Національна рада із зовнішньої торгівлі, Рада США з міжнародного бізнесу.

Всі вони акцентують увагу на цінності торгових марок і необхідності їх захисту - для розвитку конкуренції та вільного ринку, на протиріччі дій Австралії ключовим угодам СОТ - зокрема, TRIPS (Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності).

Також представники американського бізнесу звертають увагу України на те, що  в даному спорі не йдеться про те, щоб «привернути Австралію до відповідальності», а про зміст і правильне розуміння гарантій захисту прав інтелектуальної власності.

В українських міністерствах також поділяють дану позицію. Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції та Міністерство аграрної політики вже висловилися проти передчасної відмови України від участі в даному спорі.

Так, перший заступник міністра аграрної політики Ярослав Краснопольський спрогнозував, що дане рішення "погіршить інвестиційний імідж України в системі вирішення суперечок СОТ, створить ризики введення іншими країнами аналогічних рішень в т.ч. на інших ринках (алкогольних напоїв, харчових продуктів), обмежить доступ на ринки інших країн товарів українських споживачів ". А також призведе до зростання частки контрабандної та підробленої продукції на відповідних ринках.

Радник прем'єр-міністра, один з "батьків" членства України у Світовій організації торгівлі Валерій П'ятницький, раніше також висловлювався за продовження участі України в даному спорі.