В Росії хочуть посадити цілу сім'ю підприємців за продаж булочок з маком, - ЗМІ

У Воронежі хочуть посадити цілу сім'ю за продаж у своєму кафе булочок з маком, які вважають наркотиками

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на статтю в "Новой газете".

"У родини є маленький бізнес - кафе "Очаг", яке Олександр Полухін, полковник запасу, вирішив відкрити, вийшовши на пенсію. В співробітники взяв членів своєї ж сім'ї: дружину, доньку, сестру дружини. Всі вони згодом виявляться членами згуртованої організованої злочинної групи. Але це буде потім. А без малого 15 років бізнес Полухін процвітав - в кафе проводилися банкети, дні народження, весілля. «Осередок» торгував своєї ж випічкою: сосисками в тісті, пиріжками з яблуками, картоплею, капустою, ну і плюшками з маком. А мак, як ви знаєте, в розумінні ФСКН (держнаркоконтроль, - Еспресо.TV) в останні роки став страшним криміналом", - йдеться в статті.

За логікою співробітників ФСКН, наркомани витягують з харчового маку ацетильований опій, а значить, ті, хто продає булочки з маком, збувають наркотики.

"Наркоборці прийшли і в полухінскій "Очаг", заявивши, що ті "змішують" харчовий мак із наркотиками і продають його стражденним. Ватажком сімейної ОПГ призначать пенсіонерку Марію Полухіну. Згідно зі звинуваченням, вона "об'єдналася" зі своєю сестрою, теж пенсіонеркою, Ніною Чурсиній, і разом вони запропонували Євгенії та Олександру Полухіним "вступити в злочинну групу". Ті, "дали згоду", - йдеться в статті.

Як пише автор матеріалу, Олександру Полухіну держнаркоконтроль в ОПГ відвів особливу роль: "будучи військовим пенсіонером вищого офіцерського складу, кваліфікованим фахівцем у питаннях тактики і стратегії, він розробляв конспіративні методи з метою виключення можливості затримання".

"Вся кримінальна справа мала розвалитися тільки в силу одного аргументу: харчовий мак в Росії не заборонений", - зазначає "Новая газета".

"ФСКН, розуміючи це, впирається на ГОСТ, вимоги якого нездійсненні. ГОСТ не допускав жодного відсотка домішок в маці - ні соломи, ні наркотичних речовин. У той час як абсолютна очистка зерен неможлива: навіть якщо перевірити суперочищений мак, в ньому знайдуться сліди опію. І про це вже втомилися повторювати все більш-менш грамотні фахівці. Ще раз: тисячні частки грама наркотичних речовин є в будь-якому маці - в тих же сушках, рулетах та іншій випічці, яка щодня продається в продуктових магазинах", - зазначається в статті.

Проте ФСКН і прокуратура вважають, що мак зобов'язаний бути стовідсотково чистим. "А якщо ні, значить, в нього щось спеціально додали. ФСКН вилучить з "Очага" 4 тонни харчового маку, які в матеріалах справи швидко перетворяться на 4 тонни наркотичної суміші. А це особливо великий розмір".

"Сім'я Полухіних з Воронежа, яка випікала у власному кафе булочки з маком, цілком ймовірно, піде по етапу", - резюмує автор.