Голова "Нафтогазу" розказав, чому ціна на газ не буде нижчою

Якщо ціна на газ буде нижчою за рівень, який було встановлено, виробник і бюджет держави будуть втрачати гроші

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає Еспресо.TV.

"Газу в Україні виробляється недостатньо. Майже половину ми імпортуємо. При цьому газ - це не автомобіль чи телевізор, де імпортне та вітчизняне може істотно відрізнятися за якістю. Газ імпортний і український - однакові. Це один і той же метан. І його ринкова ціна однакова", - сказав Коболєв.

За його словами, єдиний спосіб домогтися ціни, нижчої за ціну імпортного, досягти паритету на такий товар, тобто обмежити ціну штучно. Змусити виробника продавати свій товар дешевше, ніж ринкова ціна.

"Ви купуєте на заправці бензин? Скільки ви платите? Він коштує 20 з чимось гривень за літр, тому що за такою ціною продається імпортний ресурс. Неважливо, це бензин з української нафти або імпортної. Газ, який купує Україна в Європі і у "Газпрому", - це такий самий імпорт", - говорить голова НАК.

Коболєв зазначає, що коли купуємо газ, якого всередині країни теж виробляється недостатньо, ми вимагаємо, щоб для частини споживачів цей дефіцитний товар продавався за штучно заниженою ціною.

Абсурд в тому, що для приватних виробників діють інші, ринкові правила і ринкові ціни, констатує він.

"Газ був і залишається політичним продуктом в умах тих людей, які звикли на цьому заробляти. І політичні, й цілком матеріальні дивіденди. Це всього лише газ, і він не ділиться на український, російський чи норвезький", - підсумував Коболєв.