Космічні глисти допоможуть вченим розкрити таємниці молодості

На орбіті Землі вчені проводять досліди над глистами. Ці паразити допоможуть зрозуміти як подовжити здорове життя людям

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на NASA.

Крихітні черв'яки подорожують у космосі на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Їх завдання - допомогти людям зрозуміти більше про наслідки старіння поза Землею.

Як відомо, тривале перебування людей у стані невагомості призводить до послаблення кісток та м’язів. Також починаються проблеми з серцем, оскільки ці органи атрофуються без звичної земної гравітації, тому астронавтам доводиться постійно виконувати фізичні вправи.

Механізми, які стоять за цими негативними змінами досі погано вивчені. До того ж, вік людей на Землі і у космосі трохи відрізняється.

Щоб детальніше вивчити ці явища науковці проводять досліди над круглими червами, більш відомі під назвою "аскариди" (Caenorhabditis elegans), у рамках спецпроекту Space Aging ("Космічне старіння").

Шостий корабель SpaceX доставив на Землю зразки нематод, що довгий час перебували на орбіті. Їх здоров’я порівняють з такими ж червами, але тими, що перебували під впливом гравітації.

Науковці вважають, швидкість старіння та тривалість життя можуть змінюватись під впливом мікрогравітації.

"Якщо це правда, то, можливо, ми зможемо ідентифікувати нові гени, які відіграють роль в тривалості життя», - зауважив провідний дослідник Йоко Хонда, співробітник геріатричної лікарні та Інституту геронтології у Токіо.

Ідентифікація таких генів може сприяти розробці нових лікарських препаратів для лікування вікових захворювань людей, таких як нейродегенеративні (пов’язані з погіршенням роботи мозку або його відмиранням).

На борту МКС знаходяться коробки з кількома поколінням аскарид, які живуть як в умовах мікрогравітації, так і в умовах штучної гравітації (що імітує силу земного тяжіння). Це дозволило дослідникам порівняти швидкість старіння цих черв'яків.

У контейнерах було встановлено чотири камери, які знімали життя нематод кожні три хвилини. Потім дослідники розробили спеціальне програмне забезпечення для аналізу рівня активності кожного хробака та його старіння. Аскарид, які не рухались понад три дні, вважали померлими.

Наприкінці космічної експедиції, черв’яки були заморожені відправлені на повернення на землю для аналізу генів.

Розуміння того, як мікрогравітації впливає на процес старіння, має вирішальне значення для тривалих космічних місій на Марс та інші планети.

Фото: NASA та JAXA