Американські експерти попередили Путіна, що економіка Росії ще побачить дно

Розмови про відновлення російської економіки є передчасними

Про це пише The Washington Times з посиланням на аналітиків, передає Еспресо.TV.

Як зазначає видання, російські чиновники і деякі іноземні банківські інститути виражають все більшу впевненість у тому, що економіка країни "витримала шторм", який прийшов внаслідок американських і європейських санкцій. Однак деякі приватні аналітики кажуть, що найгірше ще попереду.

Незважаючи на невелике відновлення світових цін на нафту, Росія ще не залишила всі труднощі позаду, оскільки санкції продовжують впливати, заявив старший науковий співробітник інституту Брукінгса і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

За словами Пайфера та інших експертів, в останні тижні рубль демонстрував зростання, а Світовий банк і МВФ вказували на ознаки відновлення економіки Росії, проте великі російські компанії "загрузли" в труднощах боргової кризи, яка загрожує "спустошити" валютні запаси країни.

Як зазначив Пайфер, значна кількість великих російських фірм через санкції не можуть рефінансувати свої "масивні борги" на Заході.

Пайфер також вважає, що багато залежить від цін на нафту. Як заявив експерт, Росії потрібна ціна близько $65-70 за барель, щоб у економіки було зростання і щоб "не боятися спустошити свої валютні резерви". Якщо ж ціна буде близько $50, то резерви можуть закінчитися до кінця 2015 року і наслідки виявляться важкими, прогнозує Пайфер.

"Стан російської економіки не поліпшується", - сказав старший науковий співробітник Атлантичної ради Аріель Коен.

Він підкреслив, що "санкції спрацювали". За словами Коена, при цьому очевидно, що санкції спрацювали недостатньо, щоб, наприклад, змінити політику Москви щодо України, проте якщо такі заходи проти Росії зберегти, то наслідки слід очікувати до кінця 2016 року.