Лід Антарктиди почав несподівано танути, - вчені

Вчені заявили, що кожного року – з липня 2010 року по квітень 2014 – антарктичний материк позбавлявся 56 мільярдів тонн льоду

Дослідники визнають, що здивовані цим фактом, тому що до цього танення льоду в таких масштабах в регіоні не спостерігалося. Повідомляється в журналі Nature, передає Еспресо.TV.

Дослідники проаналізували дані, отримані завдяки роботі штучного супутника Європейського космічного агентства "Кріосат-2". Попередні спостереження показували, що активного танення піддаються льоди Західно-антарктичного крижаного щита, проте вчені не спостерігали аналогічних процесів у південній частині Антарктиди.

Проте дані "Кріосат-2" доводять: у 2010 році почалося раптове танення льоду південної частині Антарктики. Вчені підрахували, що з липня 2010 по квітень 2014 крижаний щит щорічно втрачав до 56 мільярдів тонн льоду.

Дослідники припускають, що причиною різкого скорочення площі щита стає зміна температури підлідних течій, однак поки в їх розпорядженні немає точних даних. Тим не менш, кліматологи називають вже наявні результати надзвичайно важливими, оскільки тепер стало очевидно: навіть великі масиви льоду здатні реагувати на зміни умов навколишнього середовища надзвичайно швидко.