Льодовики Евересту можуть зникнути до кінця століття

Якщо найближчим часом не зменшиться кількість парникових газів, Еверест повністю втратить льодовики до 2100 року

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на IBT.

Міжнародна група дослідників виявила, що льодовики Евересту в районі Гімалаїв можуть бути надзвичайно чутливими до глобального потепління. Вони вважають, у найближчі 85 років гора залишиться без льодовиків.

 Дослідження, опубліковане в журналі Європейського геофізичного союзу, виявили, що обсяг льодовиків може скоротити з 70% до 99% до 2100 року.

Парникові гази викликають глобальне потепління, він якого сильно страждає екологія планети.

Льодовики у Високогірній Азії – регіон також включає Гімалаї - містять найбільший обсяг льоду за межами полярних регіонів.

Науковці використовували польові спостереження і дані від місцевих метеостанцій, щоб перевірити модель змін льодового шару на Евересті протягом останніх 50 років. Потім вони досліджували, наскільки чутливі льодовики до майбутніх змін клімату шляхом співвідношення їх реакцій на опади та температуру з існуючими історичними даними.

"Наші результати показують, що ці льодовики можуть бути дуже чутливі до змін температури, і, що збільшення опадів не достатньо, щоб компенсувати прискорений процес танення», - говорять дослідники.

Якщо льодовики зникнуть, це матиме великий вплив на рівень води, тому постраждають сільське господарство та гідроелектрика. Це також може призвести до зниження водопостачання для місцевого населення.

Нещодавно вчені заявили, що кожного року антарктичний материк втрачає 56 мільярдів тонн льоду. Причиною може бути глобальне потепління.

До речі, найвища точка світу страждає від великої кількості фекалій туристів. Американські вчені запропонували використовувати відходи мандрівників у якості пального для біогазового реактора.