Росія звинувачує США у скандалі з ФІФА

У Росії називають арешти посадовців ФІФА "випадком незаконного екстериторіального застосування американського законодавства"

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Радіо Свобода".

"У нас викликало чимало питань затримання у Швейцарії за запитом США високопоставлених функціонерів Міжнародної футбольної асоціації (ФІФА) на підставі постанови американського суду. Групі осіб, що представляють різні держави, ставиться у провину близько півсотні випадків різних фінансових махінацій. Не вдаючись у подробиці висунутих звинувачень, звертаємо увагу, що це черговий випадок незаконного екстериторіального застосування американського законодавства", – йдеться у заяві російського МЗС.

"Наполегливо закликаємо Вашингтон припинити спроби вершити суд далеко за межами своїх кордонів за своїми правовими нормами і дотримуватися загальноприйнятих міжнародно-правових процедур", – зазначили у зовнішньополітичному відомстві Росії.

Федеральна поліція Швейцарії арештувала в Цюріху шістьох чиновників ФІФА, екстрадиції яких вимагають США. Всього по справі, порушеній американськими слідчими органами, проходять 14 осіб.

Повідомлялося, що віце-президент ФІФА вимагав $10 млн за проведення ЧС-2010 у ПАР.

Читайте також: Як поліція змусила тремтіти ватажка ФІФА і всю Росію.

Крім того, повідомлялося, що ще як мінімум 10 спортивних чиновників, у тому числі російський міністр спорту Віталій Мутко, будуть викликані на допит. Сам Мутко заявив, що поки не отримував повістки, але готовий відповісти на будь-які запитання слідчих. 

Скандал вибухнув буквально за кілька днів до виборів нового президента ФІФА. При цьому нинішній голова організації Йозеф Блаттер, якого закликають піти у відставку, незважаючи на скандал, залишається однозначним фаворитом виборів. 

Попри арешти сімох футбольних функціонерів, у п'ятницю таки відбудуться вибори наступного президента федерації.