Спадкоємці Конана Дойла судитимуться з творцями нового фільму про Холмса

Спадкоємці видатного британського письменника подали позов на творців стрічки "Містер Холмс"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Зовсім скоро на екрани вийде черговий фільм про Шерлока Холмса "Містер Холмс". Стрічка розповідатиме про детектива в старості. Однак картина вже встигла опинитися в центрі скандалу. На творців фільму- студію Miramax і режисера Білла Кондона - подали в суд. Позивачем виступає компанія Conan Doyle Estate Ltd., що представляє інтереси спадкоємців Артура Конана Дойла.

За словами адвокатів, сценаристи фільму використали в сюжеті епізоди, які знаходяться під захистом авторського права: "У ході попереднього перегляду фільму, а також його трейлерів з'ясувалося, що у фільмі, поставленому в США, використаний матеріал книги Мітча Калліна A Slight Trick of the Mind ("Бджоли містера Холмса") про пригоди Холмса в XX столітті, що порушила права спадкоємців автора". Шляхом судового розгляду позивачі вимагають частину прибутку від книги та її екранізації, а також відшкодування збитку.

"Містер Холмс" (2015) з Ієном Маккелленом в головній ролі заснований на книзі Мітча Калліна.

Спадкоємці вказують на те, що останні 10 оповідань, які написав Артур Конан Дойл про Холмса між 1923 і 1927 роками все ще підпадають під американський закон про авторське право, що передбачає 95-річний термін зберігання копірайту. На думку позивачів, Каллін запозичив безліч деталей сюжету з розповідей Дойла, а отже, творці фільму мають виплатити представникам Дойла компенсацію і поділитися доходами від прокату фільму.

Світова прем'єра "Містера Холмса" відбулася цього року на Берлінському кінофестивалі. Фільм отримав теплий прийом кінокритиків.

Цікаво, що у Великій Британії образ Шерлока Холмса давно вийшов з-під дії закону про захист авторських прав: про детектива вийшло занадто багато фільмів.