Торгівля між Україною та Росією за рік упала втричі

Взаємна торгівля Росії та України за рік упала втричі. Зниження становить 64%, по деяких позиціях торгівля припинилася повністю

Про це йдеться в доповіді Центру міжнародної торгівлі Москви, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Втрата України як торгового партнера залишається головним ризиком Росії у зовнішній торгівлі, вважає директор Всеросійського науково-дослідного кон'юнктурного інституту Андрій Спартак.

У його доповіді зазначається, що за минулий рік експорт Росії на Україну знизився на 28% до рівня 2013 року, і в 1,8 раза проти рівня 2011 року. Падіння імпорту на кінець минулого року становило 32% до рівня 2013 року, в тому числі удвічі з продовольства і на третину - по металах.

"Практично зруйнована виробничо-технологічна кооперація: оборот машинно-технічної продукції упав на 42,4%", - наголошується в доповіді.

Падіння продовжиться, вважає експерт. "Ми прогнозуємо різке зниження в 2015 році. Перелом тенденції можливий тільки в 2017-2018 роках", - додав він.

Перші чотири місяці 2015 року показали ще більш значне падіння взаємної торгівлі Росії та України - в середньому на 64%. Експорт Росії в Україну за січень-квітень 2015 р. у вартісному вираженні становив $2,964 млрд проти $8,123 млрд за той же період 2014 р., імпорт - $1,608 млрд проти $ 4,031 млрд у січні-квітні минулого року.

Замінити втрачений імпорт і експорт можливо, однак це не пройде безболісно, ​​зауважує експерт.

"Імпорт з України був бізнес-рішенням, тому що товари були оптимальними за співвідношенням ціни та якості: це стосується харчових продуктів, фармацевтики, сталевих труб", - зазначає Кнобель. 

Падіння торгівлі в першу чергу пов'язане з політичним загостренням, нагадує професор РЕШ Наталя Волчкова, тому подальший розвиток ситуації буде також залежати від геополітики. "Товарообіг може падати далі", - вважає вона. Падіння товарообігу з Україною не повністю зумовлено двосторонніми проблемами, але їхня частка велика.