Українські науковці розробили новітні пов’язки для поранених бійців АТО

Вчені з Інституту фізики НАН України створити недорогі та сучасні гідрогелеві пов’язки, які допоможуть пораненим військовим з зони АТО

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Національної академії наук України.

Інститут фізики НАН України розробив новітні вітчизняні перев’язувальні матеріали на основі так званих радіаційно зшитих гідрогелів. Ці прозорі "бинти" призначені для лікування будь-яких ран та опіків. Проект отримав назву "Українські пов’язки".

Від звичайних бинтів українська гідрогелева пов’язка відрізняється миттєвим знеболенням рани, оскільки основу пластиру складає вода. Також вона стерильна, добре очищує рану і всотує різні виділення.

Українські дослідники передбачили і можливість додавання різноманітних лікарських препаратів як у склад гідрогелю, так і на зовнішню поверхню вже накладеної пов’язки.

Ці накладки також не прилипають до рани, тому їх можна безболісно зняти з рани у разі потреби, вони біосумісні та біологічно інертні.

Радіаційно зшиті гідрогелі не зустрічаються у природі. У лабораторних умовах вони були вперше отримані близько 20 років тому й у розвинених країнах світу нині виробляються у промислових масштабах та досить широко використовуються в медицині, зокрема для пришвидшення процесів загоювання опіків і ран. На світовому ринку перев’язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів з’явилися близько 10 років тому.

Тому науковці Інституту фізики НАН України мали на меті не винайти якийсь цілком унікальний матеріал, а розробити оригінальну вітчизняну технологію виробництва засобу, який за своїми властивостями не поступався б зарубіжним аналогам і був дешевим.

Однак, гідролегеві повзяки досі не виготовляються, оскільки робота вчених Інституту фізики НАН України спільно зі співробітниками кафедри високомолекулярних сполук КНУ імені Тараса Шевченка та фахівцями ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» є суто волонтерською.