ЄС не збирається руйнувати чинну систему правосуддя в Україні, - суддя Олександр Хрімлі

Сьогодні Україна ставить завдання перевести національну систему правосуддя на європейські принципи, відповідати своїми діями європейським стандартам

Про це написав у нещодавно виданій монографії Олександр Геннадійович Хрімлі, суддя Київського апеляційного адміністративного суду, передає Еспресо.TV.

Але при цьому Хрімлі задається питанням про необхідність кардинальних трансформацій діючої системи. Більше того, він доводить відповідність ряду принципів української системи європейським стандартам.

"Хіба принцип професіоналізму у сфері судоустрою не є європейським? Хіба ЄС вимагає руйнування всіх позитивних придбань системи правосуддя України?", - говорить суддя Хримлі.

Він упевнений, що позиція європейських інституцій щодо змін нашої системи правосуддя полягає у її модернізації з урахуванням базових європейських стандартів. Тобто, на думку Олександра Хримлі, українську національну систему треба будувати на європейському фундаменті.

"Європейські інституції не налаштовані на руйнування вщент нашої національної системи судового захисту прав і законних інтересів суб'єктів підприємництва. Зруйнувати легко. Значно складніше створити нову дієву судову систему захисту прав і законних інтересів суб'єктів підприємництва. А без урахування напрацьованих професійних підходів, позитивного досвіду, усунення недоліків законодавства ця задача практично нездійсненна", - підкреслив суддя Олександр Хримлі.

На його думку, завдання українських парламентаріїв у модернізації правової системи - зберегти наявні досягнення. Але при цьому усунути недоліки законодавства. Такий підхід дозволить на високому професійному рівні вирішувати в судовому порядку спори про захист прав і законних інтересів суб'єктів підприємництва.