ТОП-10 найкрихітніших у світі держав

У світі існує понад 400 крихітних віртуальних держав та республік. Деякі території мікронацій настільки маленькі, що можуть поміститися на кількох квадратних метрах

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на i100.independent.co.uk.

У світі існує понад 400 так званих мікронацій – крихітних віртуальних держав, більшість з яких офіційно не визнані. Лише за кілька останніх місяців з’явились аж дві нові країни.

Королівство Енклава

Королівство Енклава є наймолодшою у світі мікронацією. Крихітна смуга нічийної землі між кордонами Хорватії та Сербії тепер має власну назву та аж 134 громадянина.

Але з початку квітня, тобто з самого заснування, вже 5 тисяч людей захотіти стати енклавцями.

Ахзів (Ахизівландія)

Це держава розташована неподалік від ізраїльсько-ліванського кордону на узбережжі Середземного моря. Вона була заснована Елі Авіві в 1971 році після суперечки з урядом Ізраїлю, який хотів, щоб ці землі використовувались як військові бази.

Авіві був «демократично» обраним правителем країни (бо й сам був єдиним представником власного електорату).

Імперія Коупман

Безробітний 25-річний британець Ніколас Коупман, який жив з батьками, проголосив про створення власної держави. "Імперія" складається з чотирьох трейлерних будиночків у Шерінгемі, Норфолк.

"Імператор" встиг написали книгу про свою мікронацію і змінив ім'я на Його Величність Король Ніколас I.

Імперія Аустеназія

Самопроголошена держава заснована в 2008 році Террі Остіном та його сином Джонатаном. Батько став імператором, а його спадкоємець - прем'єр-міністром.

Аустеназія відділилась від  міста Саттон в південному Лондоні і тепер може похвалитися понад десятком міст, територій навіть у Австралії та Алжирі.

Республіка Льодовик

Ця мікронація сформованай активістами «Грінпіс» у високогірних районах Анд - між аргентинськими і чилійськими кордонами у 2014 році.

Своєю появою республіка має дякувати  пропагандистській кампанії проти гірничодобувних корпорацій, які забруднювали навколишнє середовище. Зараз вона випускає навіть власні паспорти.

Ліберландія

Ця країна з’явилася в квітні 2015 року. Ліберландія уміщується усього на 7 квадратних кілометрах землі вздовж Дунаю, всього в кількох милях від Енклави. 160 тисяч людей заявили, що є громадянами Ліберландії.

Молоссія

Ця мікронація була заснована ще у підлітковому віці Його Високоповажністю Президентом Кевіном Бо в 1977 році. Він утік з дому і заявив, що створив власну державу неподалік від житла 0 у місті Дейтон, штат Невада.

Кевін Бо стверджує, що у нього є власний флот, космічна програма, залізниця, поштовий сервіс і центральний банк. Він також каже, що й досі воює зі Східною Німеччиною.

Королівство Північного Судану

Це невелика смуга пустелі між Єгиптом і Суданом була оголошена державою завдяки американцю на ім’я Єремія Хітон, який виконав бажання своєї 6-річної донечки стати принцесою.

Заснована в 2014 році держава має на своїй території лише прапор. До речі, за цією історією «Дісней» зніме фільм. Кіностудія купила права на екранізацію у квітні 2015 року.

Сіленд

Морське королівство Сіленд – це дві покинуті після світової війни військові платформи у Північному морі. Ця віртуальна держава є найвідомішою.

Сіленд має власний прапор, монети, марки. Керує нею королівська сім'я під головуванням величного князя Михаеля Сілендскього.

Вангомомона

У 1989 році в ході перегляду адміністративних меж новозеландська влада вивела селище Вангомомона з підпорядкування регіону Таранакі і включила його в регіон Манавату-Уангануї. Рішення викликало протест з боку всіх 172 жителів селища і призвело до проголошення суверенної Республіки Вангомомона.

Одночасно були засновані посади президента Республіки Вангомомона і мера міста Вангомомона, заміщати які, згідно з рішенням жителів, могла одна особа, причому місцеве законодавство не обмежувало їх ні віком, ні статевою приналежністю.

Так, наприкінці 1999 року президентом і мером Вангомомона став 12-річний козел Біллі Гамбут, проте вже 3 червня 2001 року він помер - на кінець 18-го місяця свого президентського терміну. 

Валахія

Мікронація представляє собою маленьку гірську область (розміром з Люксембург) у південно-східній Чехії, між Карпатами та Дунаєм. Валахія була заснована в 1997 році як найкрутіша країна для туристів.

Її заснував письменник і фотограф Томас Харабіс, щоб залучити туристів в регіон.