США виплатили більше $20 млн колишнім нацистам, щоб витурити їх з країни, - ЗМІ

У США більше 130 колишніх нацистів, есесовців та інших осіб, які могли бути причетні до скоєння злочинів в роки Другої світової війни, отримували соціальну допомогу. У період з лютого 1962 року по січень 2015-го їм було виплачено 20,2 мільйона доларів

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на доповідь головного інспектора Управління соціального захисту США, передає Еспресо.TV.

Робота над цим документом почалася після того, як журналісти АР провели розслідування. Вони з'ясували, що колишнім нацистам виплачувалися компенсації за те, що на вимогу влади вони повинні були покинути територію Сполучених Штатів. За даними журналістів,  Міністерство юстиції скористалося правовою лазівкою, аби переконати підозрюваних в нацизмі покинути США в обмін на соцдопомогу.

"Якщо вони погодилися виїхати добровільно, або ж просто залишили країну до депортації, вони можуть зберегти свої переваги. Міністерство юстиції заперечує використання соціальних виплат як спосіб вигнати колишніх нацистів", - йдеться у повідомленні.

Доповідь на цю тему з детальними даними, підготовлена головним інспектором Асоціації соціального захисту США, буде оприлюднена у вівторок, 2 червня.

В кінці минулого року президент Барак Обама підписав закон, що забороняє соціальні виплати колишнім нацистським злочинцям.