Прем'єр Словаччини одночасно розповів росіянам про скасування санкцій, а українцям - про їх підтримку

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо закликав до скасування антиросійських санкцій ЄС

Цю позицію він чітко позначив в ексклюзивному інтерв'ю першому заступнику генерального директора ТАСС Михайлу Гусману напередодні свого офіційного візиту до Росії, який відбудеться у вівторок, передає Еспресо.TV.

"Санкції не дали очікуваного ефекту. Вони нашкодили як Європі, так і Росії. Не знаю, кого може влаштовувати цей взаємний збиток", - заявив глава словацького уряду.

За словами Фіцо, по-перше, санкції не можуть бути змістом політики. "Вони можуть бути лише інструментом або одним з інструментів при вирішенні виникаючих складних ситуацій", - підкреслив прем'єр.

По-друге, продовжив він, про неефективність цього механізму тиску свідчить і історичний досвід.

"Що вирішили санкції щодо Куби? Сполучені Штати вводили ембарго і санкції, які не змінили ставлення Куби до США і відносини США до Куби", - нагадав Фіцо.

У цьому контексті словацький прем'єр також пояснив позицію, якої він дотримувався в питанні про антиросійські санкції у владних інститутах ЄС.

"Коли ми обговорювали це питання на Європейській раді, я підходив до цього раціонально. Я стверджував, що якщо санкції зашкодять і Євросоюзу, і Російської Федерації, то який в них сенс?"

Фіцо пов'язав можливість якнайшвидшого скасування антиросійських санкцій з виконанням Мінських угод.

"Нам не потрібні ні санкції, ні брязкання зброєю, але потрібен мирний діалог і конкретні результати. Якщо Мінські угоди будуть виконуватися, я стану першим, хто проголосує за подальшу підтримку їх імплементації через послаблення санкцій. На мій погляд, це найправильніший підхід", - підкреслив словацький прем'єр.

Нагадаємо, 1 червня о 22:56 на сайті президента України з'явилась новина про те, що Порошенко провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. 

"Роберт Фіцо підтвердив, що Словаччина, як відповідальна держава, і надалі підтримуватиме єдність Європейського Союзу у питанні санкцій стосовно РФ",  - йдеться в повідомленні.

Повідомлення про коментар Роберта Фіцо агенції ТАСС щодо відміни санкцій з'явилося трохи раніше - о 18:50.