Європарламент "зачинив двері" послу Росії при ЄС

Європарламент обмежив вільний доступ до своїх приміщень для посла Росії при ЄС, депутатів Держдуми і Федеральних зборів РФ та призупиняє їхню участь у комітеті міжпарламентського співробітництва ЄС-Росія

Таке рішення ухвалив у вівторок Президент Європарламенту Мартін Шульц після зустрічі з послом Росії при Євросоюзі, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Укрінформ.

"Після публікації "чорного" списку європейських політиків і посадовців Президент Європарламенту Мартін Шульц сьогодні поінформував російського посла при ЄС, що, у зв’язку із неспроможністю російської влади забезпечити прозорість їхніх рішень відповідно до міжнародного права, а також надати можливість окремим особам реалізувати своє право на захист і оскарження, він вважає обґрунтованим застосування відповідних заходів у відповідь", - заявили у Європарламенті.

Відтак, доки "чорний" список не буде скасовано, Європарламент вирішив обмежити доступ до своїх приміщень послу Росії при ЄС та ще одному визначному дипломату; надавати доступ після відповідної оцінки депутатам Державної Думи та Ради Федерацій та призупинити участь у комітеті парламентського співробітництва ЄС-Росія.

Нагадаємо, Росія затвердила і передала європейській стороні список європейських політиків, яким заборонено в'їзд на територію РФ. Загалом до нього потрапили 89 осіб.

Як повідомлялося, у ЄС стверджують, що санкційний список Росії необґрунтований.

Пізніше євродепутати "розсекретили" російський "принцип взаємності". За словами голови комітету Європарламенту в закордонних справах Елмара Брока, "чорний" список на заборону для в'їзду десятків європейських політиків, чиновників і військових до Росії - "шоу для власного народу", яке символічно будується на принципі "зуб за зуб".

У свою чергу, глава МЗС Росії Сергій Лавров наголосив, що до списку внесені ті особи, які підтримали "державний переворот" в Україні.