Киргизія після 3 годин тримання Джемілєва в аеропорту вимагає вибачень

Міністерство закордонних справ Киргизії у середу направило ноту Києву з приводу "висловів" лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "РИА Новости".

"У МЗС з подивом сприйняли факт висловів Мустафи Джемілєва на адресу Киргизької Республіки, опублікованих на його персональній інтернет-сторінці. Подібні репліки на адресу цілої країни від депутата парламенту іноземної держави і відомого з деяких пір державного діяча можна було б віднести на його персональний емоційний душевний стан", - йдеться у заяві киргизького МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві країни стверджують, що висловлювання Джемілєва "є образливими щодо суверенітету" республіки.

"Однак, у зв'язку з тим, що до теперішнього часу він не спромігся принести свої вибачення за свої висловлювання і введення в оману громадськості, міністерство закордонних справ уповноважене заявити, що опубліковані в інтернеті Джемілєвим репліки є образливими щодо суверенітету Киргизької Республіки", - зазначається у заяві.

Офіційний Бішкек зазначив, що "суверенітет Киргизької Республіки не може бути підданий сумніву або негативному тлумаченню і будь-які зазіхання ззовні у цьому зв'язку неприйнятні в жодній формі" і "подібні кроки можуть завдати певною мірою шкоди двостороннім відносинам між Киргизстаном і Україною".

"Міністерство закордонних справ Киргизької Республіки направило ноту протесту в МЗС України і буде чекати вичерпних пояснень з боку офіційних осіб і парламенту України", - повідомили у відомстві.

Нагадаємо, напередодні поліція протягом трьох годин утримувала лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва та його радника Рустема Умерова в аеропорту столиці Киргизії Бішкека.

Джемілєв прокоментував цей інцидент таким чином: "Усі ці дії в аеропорту - "замовлення" господарів Киргизистана, які відомо, де знаходяться".