Уряд Чехії урізав повноваження свого президента

Сьогодні, 3 червня, уряд Чеської Республіки затвердив проект змін в пункт Конституції, що стосується повноважень президента

Ініціатором цих змін виступив міністр з прав людини Іржі Дінтсбір, який свого часу балотувався на посаду президента і є критиком чинного глави держави Мілоша Земана, передає Еспресо.TV із посиланням на Ліга. Новости.

Проект змін передбачає "послаблення ролі президента у зовнішній політиці держави", а також нові правила призначення членів банківської ради Національного банку. Тепер президент призначає їх одноосібно, а у разі прийняття змін до Конституції, повинен буде отримати згоду Сенату республІки на кожну з кандидатур.

Також діятимуть нові правила подачі конституційного оскарження тих чи інших рішень президента (включаючи пункт "зрада батьківщині"). Тепер пропозиції уряду має розглянути парламент країни.

Для прийняття змін до Конституції необхідно 120 200 голосів депутатів, тобто конституційну більшість. Урядова коаліція має лише 111 голосів.

Тому кабінету міністрів необхідно заручитися підтримкою ще як мінімум 9 депутатів від опозиційних партій. У разі, якщо парламент внесе зміни до Конституції, їх має затвердити Сенат республіки.

Читайте також: Земан побачив демократію в Росії.