ЄС допоможе Україні платити за російський газ взимку

Євросоюз допоможе Україні розрахуватися за майбутні поставки російського газу взимку, зазначають у Брюсселі, але фінансові гарантії, яких вимагає Росія, Єврокомісія не надаватиме

Про це повідомила речниця Єврокомісії, передає Еспресо.TV з посиланням на "Німецьку хвилю".

"Сторони на даний момент готують проект спільного протоколу на підставі низки проведених зустрічей на експертному рівні. Мета цього протоколу – знайти рішення, яке забезпечило би постачання газу на зимовий сезон 2015/2016 років", - повідомила речниця ЄК.

За її словами, консультації буде продовжено, аби протягом наступних тижнів підготувати ґрунт для тристоронньої зустрічі на міністерському рівні.

У Єврокомісії заявляють, що, як і минулої зими, допоможуть Україні з отриманням кредитів на закупівлю газу. "Європейська комісія підтверджує, що і надалі докладатиме зусиль, аби знайти адекватні фінансові рішення у співпраці з міжнародним співтовариством і міжнародними фінансовими інституціями, зокрема з Європейським банком реконструкції і розвитку та Міжнародним валютним фоном", - йдеться у заяві відомства.

За словами речниці Єврокомісії, спільно з ЄБРР і МВФ Брюссель і Київ шукатимуть можливості забезпечити передплату за постачання газу наступної зими.

Однак брати на себе фінансові гарантії, як того вимагає Росія, Брюссель, схоже, не збирається. "Це справа, яка вирішуватиметься в рамках двосторонніх відносин між Україною і ЄС", - зазначило джерело DW у Єврокомісії.