Науковці "виростили" в лабораторії живу щурячу лапу

Біотехнологи навчились створювати на основі шаблонів живі кінцівки

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РІА "Новости".

Американські науковці розробили так званий біореактор, де можна вирощувати живі кінцівки.  Для цього використовується спеціальний "шаблон", що виготовляється з пошкодженої руки або ноги.

Першим запасну ногу отримав лабораторний щур. Біотехнологи з Гарвардського університету успішно створили першу в світі штучну біонічну кінцівку, виростивши м'язи, судини та інші компоненти зі стовбурових клітин.

"Наші кінцівки містять в собі м'язи, кістки, хрящі, кровоносні судини, зв'язки, нерви та інші речі, кожна з яких володіє своїм власним"каркасом", який підтримує їх форму. Ми показали, що можемо зберегти їх в тому вигляді нескінченно довгий час і використовувати для повторного вирощування, як мінімум, судин і м'язів", - заявив один з вчених на ім’я Гаральд Отт.

Також два роки тому ці ж науковці створили методику, яка дозволяє вирощувати справжні копії нирок, використовуючи хворий орган в якості "каркаса" для зростання стволових клітин.

За методикою Отта, пошкоджений орган спочатку обробляється комбінацією хімікатів, які знищують клітини і залишають обрамляють їх сполучні білки. Потім цей "шаблон" заповнюється через колишні артерії і сечовивідні шляхи "заготовками" клітин нирки і судин, витягнутими з зародка щура. Аналогічним чином були вирощені штучні легені, серце, печінка і ряд інших органів.

Використовуючи цю методику, група Отта підготувала каркас ноги пацюка і зробила з нього шаблон для біонічної кінцівки. Нова нога – точна копія втраченої. Але у технології й один мінус – кінцівка тварини не має нервових клітин.

Для перевірки працездатності ноги вчені підключили до її м'язів електроди, які змусили кінцівку скорочуватися при подачі струму. Пальці, суглоби та індивідуальні м'язи штучної ноги успішно рухалися.

Фото: Bernhard Jank, M.D., Ott Laboratory, Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine