Солодка брехня Путіна дарує Європі ілюзію безпеки, - Клімкін

Багато хто в Європі все ще не хоче бачити правди про те, що відбувається в Україні, та вважає за краще перебувати в ілюзіях тоді як нашій країні потрібна її підтримка, у тому числі й щодо розвінчання пропагандистської брехні

Про це у Берліні заявив журналістам міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Правда - гірка, а брехня - солодка, вона дає Європі брехливе відчуття, ілюзію стабільності та безпеки... Багато хто в Європі ось вже понад рік говорить про те, що відбувається в Україні, евфемізмами, не називаючи речі своїми іменами", - сказав Клімкін.

За словами міністра, "ми не можемо перемогти цю гібридну пропаганду", на яку Росія витрачає мільярди, тому що Україна не має для цього стільки фінансів.

"У контрпропаганду я теж не вірю", - зізнався він.

Що нам потрібно, підкреслив керівник української дипломатії, так це допомога громадськості, ЗМІ, перш за все, у справі переконання людей, надання їм реальної інформації. Цього можна досягти через соцмережі, але цього недостатньо.

"Нам потрібне хороше російськомовне соціальне медіа, наприклад ТБ, цільовою аудиторією якого могли б стати російськомовні жителі Німеччини, адже лише у Берліні таких понад 300 тисяч, і чимала їхня частина є жертвами російської пропаганди", - наголосив Клімкін.

"Це теж особливість цієї війни - найбільший експеримент з людською психікою. І в першу чергу, йдеться про психіку російського населення, потім східної України, а потім і Європи", - відзначив він.

Міністр також вважає, що багато хто в Європі досі не зрозумів, що в Україні проводяться "не косметичні реформи". "Вважаю, що за останніх 6-7-8 місяців зроблено більше, ніж за останніх 6-7-8 років. Йдеться про нову модель", - підкреслив він, додавши, що для проведення реформ нам потрібні підтримка і розуміння з боку ЄС.

"Як і будь-яка війна, нинішня є моментом істини. Україна бачить, як багато зробила помилок і як багато втратила шансів. Ми їх ніколи не повторимо", - запевнив Клімкін.

"Ми більше не віримо у паперові гарантії. І ми не хочемо більше обмінів і торгу", - сказав він.

Київ згоден з тим, що нам потрібний компроміс, але тільки не у життєво важливих для нас питаннях. "Ніколи не підемо ми на компроміс у питаннях щодо подальшого шляху України - він до ЄС - та з питання Криму. Про інші питання ми можемо розмовляти і домовлятися", - підсумував голова МЗС України.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Росії Сергій Лавров сьогодні заявив, що Мінські угоди знаходяться під постійною загрозою зриву нібито через дії української влади.