Ми переконані в тому, що масові напади в районі Мар'їнки були заздалегідь сплановані Росією, - Сергєєв

Представник України в Радбезі ООН Юрій Сергєєв наголосив на грубому порушенні Росією та терористами Мінських угод, зокрема, під час нападу на Мар'їнку Донецької області

Про це він сказав під час термінового засідання Ради Безпеки ООН з приводу ситуації в Україні, передає Еспресо.TV.

"Я хотів би звернути вашу увагу на грубе порушення Російською Федерацією і підтримуваними ними терористами Мінських угод. 3 червня бойовики за прямої підтримки регулярних сил Росії здійснили масовий цілеспрямований напад на українські сили в районі Мар'їнки. 1000 чоловік, 30 танків брали участь у наступі. Українські сили піддалися 82 ударам, включаючи 11 разів "Градами". Артилерійський вогонь професійно корегувався. Ці напади мали перевірити потенціал оборони українських сил і захопити контроль над територією", - розповів він.

За словами Сергєєва, існувала загроза блокади Маріуполя.

"Якби сили захопили Мар'їнку, це б надалі дозволило здійснити економічну блокаду Маріуполя і таким чином здійснити великий наступ уздовж лінії фронту. Сили АТО відбили ці удари, тим не менш, 5 людей загинули, 4 з них у Мар'їнці, 38 були поранені, більше того - загинуло 3 цивільних громадян", - наголосив він.

За переконанням представника України в Радбезі ООН, Росія заздалегідь підготовила цей наступ разом з терористами.

"Ми переконані в тому, що масові напади в районі Мар'їнки були сплановані заздалегідь Російською Федерацією. І висновки моніторингової місії ОБСЄ підтверджують це", - сказав Юрій Сергєєв.

Раніше на засіданні постійний представник Росії в Радбезі ООН Віталій Чуркін анонсував ескалацію конфлікту на Донбасі.

Представниця США Саманта Пауер заявила, що російсько-терористичні війська намагаються захопити нові території попри мінські угоди.

"Бойовики і Росія вважають, що лінія розмежування може рухатися, щоб включати ті території, на які вони вважають, що заслуговують", - сказала вона.

Термінове засідання Ради безпеки ООН було ініційовано Україною та скликано Литвою через загострення ситуації на Донбасі, зокрема - напад російсько-терористичних військ на Мар'їнку та Красногорівку.