Прем'єра Румунії допитують через підозру у корупції

Прем'єр-міністра Румунії Віктора Понту викликали на допит до Національного антикорупційного управління. Чиновника підозрюють у фінансових злочинах

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Дневник".

Главу кабміну Румунії прийшов у Національноне антикорупційне управління в супроводі адвоката. Як стало відомо, Віктор Понта фігурує в якості підозрюваного у так званій "справі Шови" - сенатора від румунських соціал-демократів, який знаходиться під слідством з 2014 року.

Мова йде про діяльність Віктора Понти в якості адвоката у 2007-2008 роках. Слідство підозрює його у фальсифікації документів, відмиванні грошей і співучасті в ухиленні від сплати податків.

Національне антикорупційне управління веде одразу три справи про перевищення службових повноважень з метою отримання вигоди.

У 2007-2008 роках фірма "Шова і адвокати" уклала три консалтингових договора з державними енергетичними комплексами Турчень і Ровінарі. За версією слідства, Дан Шова незаконно користувався громадськими коштами, в результаті чого держава втратила 3,5 млн румунських леїв.

Фірма "Шова і адвокати" в 2007-2008 співпрацювала з адвокатом Віктором Понтою, який у той період регулярно отримував щомісячну оплату за свої послуги, окремі премії, бонуси. Як стверджує слідство, отримані гроші нинішній прем'єр використовував для покупки нерухомості класу "люкс" в Бухаресті.

Співпрацю з Віктором Понтою було офіційно перервано в грудні 2008 року, коли він став прем'єр-міністром Румунії. Пізніше Шова двічі займав пост міністра в кабінеті Віктора Понти.