Засновник найстарішого благодійного фонду Росії покинув країну

Засновник фонду "Династія" Дмитро Зімін покинув Росію і буде приймати рішення про закриття благодійної організації вже за кордоном

Про це РБК розповіли три джерела, знайомі з Зиміним, передає Еспресо.TV.

Джерело близьке до керівництва "Династії", сказав РБК, що знає про те, що Дмитро Зімін та його син і соратник Борис ще до засідання ради "Династії" збиралися покинути Росію: "Боря батька відвозить". Правління фонду повинно зібратися в понеділок, 8 червня, на ньому, як очікується, буде прийнято рішення про припинення діяльності фонду.

Інший співрозмовник РБК, знайомий з меценатами, сказав що Зімін-молодший вже відвіз батька з країни і повертатися вони найближчим часом не збираються, а брати участь у заході 8 червня будуть по відеозв'язку. Куди про ні виїхали, співрозмовники не говорять. Раніше людина, близьке до керівництва "Династії", говорив що Борис Зимін проживає в основному за кордоном, переважно в США.

Ще один співрозмовник РБК, близьке до фонду "Династія", також підтвердив, що Зімін виїхав з Росії. За його словами, він "пересиджує ситуацію".

Зімін оголосив про рішення припинити діяльність "Династії" після того, як 25 травня Мін'юст вніс фонд в список некомерційних організацій - "іноземних агентів". 

З 2002 року "Династія" перерахувала на наукові та освітні проекти більше 2 млрд руб. У 2014 році, згідно зі звітом "Династії" на сайті фонду, витрати на підтримку наукових та просвітницьких проектів склали більше 340 млн руб.

Керівник Мін'юсту Олександр Коновалов зауважив: "Ми не виключаємо, що в діяльності фонду могли бути позитивні мотиви, але це не виключає необхідності застосувати закон". Своє рішення Мін'юст переглядати не буде, заявив міністр.

Зімін оголосив раніше, що не буде оскаржувати рішення відомства в суді, оскільки не має наміру "доводити право витрачати свої гроші". Рішення про долю фонду буде прийнято 8 червня, сказав він.

"Династія" перший в пострадянській Росії некомерційний сімейний фонд соціальних інвестицій, заснований Дмитром Зиміним для підтримки та розвитку російської фундаментальної науки.