Партія Ердогана втратила більшість у парламенті Туреччини

Правляча ісламсько-консервативна "Партія справедливості і розвитку" (AKP) втратила абсолютну більшість в парламенті Туреччини

Про це свідчать попередні результати парламентських виборів, які відбулися в неділю, 7 червня, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

За даними підрахунку 99,9 відсотків бюлетенів, партія президента Реджепа Тайіпа Ердогана отримала 41% голосів.

Курдська "Демократична партія народів" (HDP) подолала 10-процентний прохідний бар'єр з результатом 13%, посівши четверте місце. "Республіканська народна партія" (CHP) отримала 25%голосів, за нею йде "Партія націоналістичного руху" (MHP), яка отримала 16,5%. Таким чином, AKP зможе отримати за цим даними 258 з 550 місць у парламенті, CHP - 132 місце, MHP - 81 місця, HDP - 79 місць.

Явка на виборах склала 86 відсотків.

Такі результати можуть свідчити про те, що виборці не підтримали намір партії змінити конституцію країни. Хоча прізвище президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана і не стояла в бюлетенях, вибори сприймалися багатьма як референдум щодо надання йому більших повноважень. Для цього AKP необхідна конституційна більшість в парламенті в 60 відсотків.

Чиновник від правлячої партії на умовах анонімності заявив інформагентству Reuters, що результати виборів можуть призвести до утворення партією AKP уряду меншості, а також до дострокових виборів у парламент. Тим часом лідер HDP Селляхаттин Демірташ виключив можливість входження своєї партії в коаліцію з AKP.