По-справжньому російські чипи "Ельбрус" виготовлятимуться на Тайвані

Російськими будуть вважатися мікрочипи, які виготовлені й за кордоном

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсант".

Російські компанії МЦСТ і "Т-Платформи" запускають на Тайвані виробництво багатоядерних процесорів "Ельбрус" і "Байкал". Як виявилось, такі чипи не будуть вважатись імпортними завдяки новому проекту розпорядження від Мінпромторгу Росії. Зараз він допрацьовується з урахуванням зауважень уряду.

Згідно документу, виробником російських мікросхем буде вважатися юридична особа, яка є податковим резидентом Росії і на 50% плюс 1 акція належить бенефіціарам з Росії.

Також така компанія повинна володіти конструкторською документацією для виготовлення мікросхем і не використовувати готових схемотехнічних рішень іноземного походження. Розробка структури та програмного коду пристроїв повинні відбуватися на території країни.

У документі говориться, що чипи, розробка та виробництво яких буде вести російська компанія на території Росії, отримають статус "інтегральні схеми вітчизняного виробництва першого рівня". "Вітчизняними мікросхемами другого рівня" будуть називатися продукти, що випускаються за кордоном, у виробництві яких братимуть участь іноземні компанії.

В країні наразі немає можливості створювати мікросхеми з техпроцесом менше 65 нм, але є розробники, які проектують мікросхеми на базі технологічних процесів з рівнем деталізації 32 нм і 28 нм і виробляють їх у Південно-Східній Азії.

Нагадаємо, що у вересні 2014 прем'єр Росії Дмитро Медведєв запропонував розробити преференції для вітчизняної мікроелектроніки при держзакупівлях, а також податкові та митні

Нагадаємо, що в Росії вже почали продавати ноутбук та комп’ютер на базі новітніх російських чипів "Ельбрус".

Наприклад, лептоп важить 10 кг, а стаціонарна машина продається лише за попереднім замовленням.