Порошенко заборонив транзит російських військових через Україну

Призидент України Петро Порошенко підписав закони про денонсацію угод між Україною та Російською Федерацією

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на прес-службу глави держави.

Зокрема, президент підписав закони № 463-VIII та 65-VIII про денонсацію угоди між Україною та Росією щодо транзиту через Україну військових формувань Російської Федерації, які знаходяться у Молдові, а також про денонсацію угоди про організацію військових міждержавних перевезень.  

Угодою про транзит через територію України військових Росії, які тимчасово знаходяться на території Молдови, встановлено порядок, умови та особливості транзитного переміщення, надання дозволів та контроль з боку української сторони.

Угодою про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них врегульовано питання перевезення військових формувань, команд та членів їхніх сімей, які виконуються залізничним, повітряним або автомобільним транспортом з України до РФ та з РФ до України, а також з України до інших держав і назад через територію РФ та з РФ до інших країн і назад транзитом через українську територію.

Відповідні домовленості між урядами України та Росії були підписані у Сочі 25 листопада 1995 року.

Документи укладалися на 5 років з автоматичною пролонгацією, якщо жодна із сторін за 6 місяців письмово не повідомить про намір припинити їхню дію.

Нагадаємо,  21 травня Верховна Рада України підтримала кілька законопроектів щодо денонсації угод між урядом України та Російської Федерації, серед яких - ті, котрі сьогодні підписав Порошенко.

Як повідомлялося, пізніше до Верховної Ради також було подано законопроект "Про денонсацію угоди між Україною і Росією з питання перебування Чорноморського флоту на території України".