Росіяни найбільше ненавидять США та Україну, - опитування

Більшість росіян негативно відгукуються про Україну, США та Євросоюзі, а дружніми країнами вважають Білорусь, Китай і Казахстан

Це показало опитування, проведене "Левада-Центром" 22-25 травня серед 1,6 тис. осіб у 134 населених пунктах Росії, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Интерфакс".

Згідно з результатами дослідження, найгірше росіяни ставляться до США - про своє погане ставлення до цієї країни заявили 73% респондентів. Позитивно про Сполучені Штати висловлюється кожен сьомий (15%), не змогли відповісти 12%.

Думка росіян про Євросоюз та Україну схожа: з 26% налаштовані позитивно, 59% - негативно. Утрималися від відповіді 16% і 14% відповідно.

Відносини Росії та Німеччини 39% опитаних оцінюють як нормальні, спокійні. Кожен третій (33%) відчуває в них прохолоду, 12% - напруженість, 2% - ворожнечу. 9% респондентів говорять про хороші взаємини двох держав.

Білорусь і Китай традиційно симпатичні росіянам: 83% і 80% відповідно відгукуються про ці держави позитивно, по 7% - негативно.

У своєму сприйнятті Грузії росіяни розійшлися: 42% симпатизують цій країні, 36%, навпаки, говорять про погане ставлення до неї. Майже чверть (22%) опитаних не змогли відповісти.

П'ятірку найбільш дружніх Росії держав, на думку респондентів, складають Білорусія (55%), Китай (43%), Казахстан (41%), Індія і Вірменія (по 18%). У лідерах аналогічного "антирейтингу" - США (73%), Україна (37%), Латвія, Литва (по 25%) і Польща (22%).

Нагадаємо, під час іншого опитування більшість росіян (40%) заявили, що відновлення добросусідських відносин з Україною є першочерговою задачею, яку має ставити перед собою Росія.