Режисер "Початку" пояснив, як насправді закінчився фільм

Крістофер Нолан розтлумачив зміст фінальної сцени фільму

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Режисер Крістофер Нолан роз'яснив сенс фінальної сцени у своєму науково-фантастичному трилері "Початок", виступаючи на церемонії вручення дипломів випускникам Прінстонського університету.

Відомо, що останній кадр картини викликав багато дискусій серед глядачів.

Мова йде про фінальний епізод, коли головний герой Домінік Кобб у виконанні Леонардо Ді Капріо повертається додому до сім'ї. Увійшовши до кімнати, він запускає дзиґу, адже саме цей предмет протягом всієї історії дозволяв йому виявити, у реальності він чи уві сні. Коли дзиґа не зупинялася, це значило, що герой все ще спить. У фіналі Кобб кидається обіймати своїх дітей, а камера зосереджується на дзизі. Глядачу не відомо, чи зупинилася дзиґа, адже картинка раптово обірвалася, і питання залишилося відкритим. Отже, глядачу невідомо, чи повернувся Кобб у реальність.

На думку Нолана, поняття реальності у фільмі, як і в житті - повністю суб'єктивне. Персонаж Ді Капріо не чекає зупинки дзиґи: йому вже не важливо, де він перебуває - в імовірно суворій дійсності або потенційно чудесній ілюзії.

"Може бути, всі рівні реальності однаково справжні, істинні. Зазвичай на таких урочистих виступах говорять "Ідіть за мрією", але я в це не вірю. Я скажу інакше: "Ідіть за своєю реальністю", - наголосив режисер. Він додав, що не слід розглядати мрії та реальність окремо один від одного - це все частини однієї дійсності.

Фільм-головоломка "Початок" (Inception) вийшов в 2010 році. Картина розповідає про групу злочинців, які спеціалізуються на крадіжці промислових секретів безпосередньо зі снів своїх жертв. Головні ролі в стрічці виконали, крім Ді Капріо, Джозеф Гордон Левітт, Еллен Пейдж, Том Харді, Кен Ватанабе і Маріон Котійяр. При бюджеті в $160 млн трилер зібрав у світовому прокаті понад $810 млн, ставши одним з найуспішніших проектів Нолана.