Україна не виконала жодної рекомендації по боротьбі з расизмом, - Рада Європи

Жодна з трьох рекомендацій по боротьбі з расизмом і дискримінацією не реалізована Києвом повністю

Про це йдеться в доповіді Європейської комісії проти расизму і нетолерантності Ради Європи, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається в опублікованій у вівторок доповіді, Україна, зокрема, повинна була визначити орган, відповідальний за координацію роботи влади у сфері боротьби з расизмом та дискримінацією.

Оцінюючи вжиті заходи на цьому напрямку, Європейська комісія, зокрема, зазначила, що Міністерство культури не може займатися координацією дій у сфері боротьби з расизмом і дискримінацією, а лише надавати інформацію в культурній сфері.

Крім того, створена Києвом Рада міжетнічних зв'язків хоч і має спрощувати відносини між урядом і меншинами, але не уповноважена робити те ж саме між різними частинами уряду.

"Якщо українська влада хоче, щоб Рада координував роботу, її мандат не повинен бути обмежений лише етнічними меншинами, а розширений на інші вразливі групи", - йдеться в документі.

Друга рекомендація - щодо забезпечення чесної та ефективної процедури визначення статусу біженця - також виконана не повністю. При цьому в доповіді зазначається, що переведення Державної міграційної служби під контроль Міністерства внутрішніх справ України не може гарантувати чесної процедури надання статусу біженця. До того ж не всі співробітники міграційної служби пройшли необхідні тренінги в питаннях чинного законодавства.

Києву також рекомендували створити незалежний орган для розгляду скарг громадян на дії міліції. Європейська комісія вважає, що створення підрозділів внутрішньої безпеки недостатньо, тим більше що боротьба з расизмом і расовою дискримінацією не є частиною їхнього мандата.

Крім того, у комісії вважають, що українській владі слід надати Спеціальному бюро розслідувань право на отримання скарг проти представників міліції.