Спеціалісти розповіли, як уберегтися від наслідків страшної пожежі на Київщині

Спеціалісти СЕС дали пораду, що треба робити, аби не постраждати від результатів горіння нафтопродуктів

Про це повідомляє Еспресо.TV.

При підвищеній задимленості атмосферного повітря, викликаної пожежами, викликаних горінням нафтопродуктів та інших вогненебезпечних речовин, з метою попередження отруєння людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, попередження загострення хронічних  захворювань слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих хімічних речовин.

1. Намагатися уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

2. Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці. При відкритті завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її міняти.

3. По можливості використовувати в побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.

4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

5. Обмежити фізичне навантаження.

6. Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння, оскільки це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань серцево-судинної і дихальної систем.

7. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною. Особливо це відноситься до літніх людей, дітям і тим, хто страждає хронічними недугами: серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, алергічні захворювання.

8. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої, (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Виключити газовані напої.

9. Виключити з харчування жирну їжу, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

10. Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

11. Для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями пропонується  вимірювати артеріальний тиск не менше 2 разів на день, при стійкій артеріальній гіпертензії – звернутися до лікаря.

При наявності хронічного захворювання строго виконувати призначення, рекомендовані лікарем.

12. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.

Як повідомлялося, наразі під Васильковом продовжують палати три цистерни з нафтопродуктами.

Рятувальники назвали основною причиною вибуху на нафтобазі під Києвом недотримання норм будівництва. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що пожежа сталася через вибух цистерн.  Також серед причин загорання розглядали теракт. Пізніше у прес-службі президента зазначили, що ця версія не підтверджується.