Британський канал показав заборонений сюжет про загиблих на Донбасі російських солдатів

Британський телеканал опублікував репортаж про загибель російських спецназівців в Україні. Раніше телеканал переніс вихід сюжету через указ Володимира Путіна, який оголосив смерть російських військових під час спецоперацій держтаємницею

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК.

"Наша команда подорожувала у віддалених селах у центральній і південній Росії, щоб знайти нещодавно вириті могили трьох молодих людей, на кожній - вінок від Міністерства оборони. Антон Савельєв, Тимур Мамаюсупов та Іван Кардаполов загинули в один і той самий день - 5 травня 2015", - йдеться на сайті телекомпанії.

Медіаактивісти з Росії виявили відомості про службу загиблих в 16-й бригаді спецназу, але коли кореспондент Sky News намагався говорити з їх можливими товаришами по службі біля бази бригади в Тамбові, вони заперечували, що чули про кого-небудь з трьох молодих людей.

При цьому похований у Тамбовській області Антон Савельєв, загиблий за тиждень до свого 21-річчя, на фотографії біля могили одягнений у форму ВДВ, яку носять бійці 16-ї бригади, а на вінках написи: "Захиснику Вітчизни від Міністерства оборони Російської Федерації", "Від товаришів" і "Від командування частини". У соціальних мережах є прижиттєві фотографії Савельєва біля меморіалу в частині, повідомляє Sky News.

Знайома Савельєва на умовах анонімності повідомила британським журналістам, що молода людина "героїчно загинула". "Їх відправили в Ростов і в Україну. В Україні все робиться тихо", - цитує Sky News жінку.

У соціальних мережах є також фотографії Мамаюсупова і Кардаполова у військовій формі біля кордону з Україною. У Татарстані, звідки родом Мамаюсупов, журналісти також знайшли його могилу з тими ж вінками, що й у Савельєва.

На фото в соцмережах Мамаюсупов позує з прапором російського спецназу, а також демонструє медаль за участь в операції по приєднанню Криму. На інших фото він уже з прапором сепаратистів із Луганської народної республіки і на тлі бронетехніки повстанців, уточнює Sky News.

Мати солдата Гузель Мамаюсупова розповіла Sky News: вона отримала свідоцтво про смерть від військових, в якому говорилося, що її син загинув "на Північному Кавказі", але без зазначення конкретного місця.

Однак журналісти не змогли знайти повідомлень про загибель російських військових у тому регіоні ні в ЗМІ, ні в повідомленнях місцевих бойовиків, які використовують будь-яку смерть російських солдатів у своїй пропаганді, зазначає Sky News.

Жінка зізналася журналістам, що хвилювалася за сина, якого могли відправити в Україну, але син обіцяв попередити, якщо такий наказ надійде.

Третій загиблий - Іван Кардаполов - із Челябінської області. На його могилі британські репортери виявили ті самі вінки, що і на інших, і ту саму дату смерті. Його родині також сказали, що солдат загинув на Північному Кавказі, але односельці розповіли про загибель Кардаполова в Україні.

"Але якщо вони загинули, служачи своїй країні, а не на Україні, чому їхній уряд мовчить про їхню смерть? І якщо ці чоловіки звільнилися з армії і не перебували на службі, чому Міністерство оборони залишає квіти на їхніх могилах? Ми поставили ці запитання Міністерству оборони та Федеральній служби безпеки, але досі не отримали відповіді", - каже репортер Sky News Кейті Сталлард.

Раніше повідомлялося, що Sky News відклав показ 4 червня репортажу про загибель на сході України трьох російських військовослужбовців 16-ї окремої бригади спецназу РФ у зв'язку з публікацією указу президента Росії Володимира Путіна про засекречування даних про втрати військових у мирний час.