Російський олігарх Дерипаска піде в міжнародні суди проти України

Об'єднана компанія (ОК) "Російський алюміній" ("Русал") після рішення судів України про повернення у державну власність "Запорізького алюмінієвого комбінату" підтвердила свій намір відстоювати свої інтереси в міжнародних судах

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" на "ЗАлКу" офіційну позицію ОК "РусАл", передає Еспресо.TV.

"Компанія є добросовісним набувачем акцій і буде відстоювати свої права в міжнародних судах", - повідомили в компанії.

Як повідомлялося, контрольний пакет акцій ПАТ "ЗАлК", до останнього часу контролювався ОК "РусАл", 9 червня зарахований на рахунок у цінних паперах ФДМУ, повідомила Генеральна прокуратура України в середу.

"Завдяки вжитим Генеральною прокуратурою України заходам реально виконано винесене за її позовом судове рішення і в державну власність повернуто пакет акцій ПАТ" Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат "загальною номінальною вартістю понад 105 млн грн, що становить 68,01% статутного капіталу товариства", - зазначено в повідомленні ГПУ.

Відомство нагадує, що в лютому 2001 року між Фондом держмайна та російським ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" було укладено договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК, за умовами якого покупець повинен був погасити борги підприємства перед Укрексімбанком на суму понад $ 75 млн. У той же час покупці контрольного пакета акцій ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і компанія Velbay Holdings Limited уникали виконання цих інвестиційних зобов'язань, що і стало підставою для пред'явлення Генпрокуратурою відповідного позову, який був задоволений.

Верховний Суд України 11 березня 2015 підтвердив законність вимог Генпрокуратури про повернення державі 68,01% акцій "ЗАлКу".

Власником "Русал" є російський олігарх Олег Дерипаска. Запорізький алюмінієвий комбінат є єдиним в Україні виробником алюмінію.