В Україні з'явилась "Ліва опозиція", яку очолили Симоненко та Вітренко

Комуністична партія, Прогресивна соціалістична партія, 3 партії і 13 громадських організацій створили всеукраїнське громадське об'єднання "Ліва опозиція"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Лівий берег".

Установчі збори об'єднання відбулись 12 червня в Києві. 

Крім КПУ і ПСПУ інші партії, що заснували об'єднання, маловідомі (Робоча партія, партія "Київська Русь"). Учасники зборів прийняли маніфест "Лівою опозиції", в якому негативно оцінюють політику української влади. 

За текстом заяви, "Ліва опозиція" має намір домагатися припинення бойових дій на сході України, неухильного виконання "мінських домовленостей" і проведення децентралізації країни.

Учасники об'єднання закликають будувати зовнішню політику на основі добросусідських відносин з Росією і Білоруссю і виступають за надання російській мові статусу другої державної.

Як йдеться на сайті Наталії Вітренко, новий лівий рух очолив лідер комуністів Петро Симоненко, сама Вітренко, академік Валерій Солдатенко, який свого часу не визнав Голодомор геноцидом, легкоатлет Рудольф Поваріцин та ще одинт академік-комуніст Георгій Крючко. 

Як відомо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила закон про заборону пропаганди комуністичного й нацистського режимів в Україні. Ним заборонено прославляти комунізм, публічно заперечувати злочинний характер комуністичного й нацистського режимів, використовувати символіку відповідних партій і популяризувати їхніх героїв.

Симоненко заявляв, що закони про декомунізацію суперечать інтересам українського народу і є передумовою дестабілізації українського суспільства.

Ймовірно, змирившись з тим, що комуністів в Україні не буде, Симоненко й подався створювати нову силу.