Обвинувачений у розкраданні $1 млрд чоловік співачки Жасмін переміг на виборах у Молдові

Представник партії "Рівноправність", чоловік російської співачки Жасмін бізнесмен Ілан Шор, здобуває перемогу на виборах мера молдовського міста Оргеєва

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК.

За даними ЦВК Молдови, після обробки 20% бюлетенів Шор набирає 61% голосів, у той час як у його найближчого переслідувача - представника Ліберально-демократичної партії Молдови Віталія Колуне - лише 12,3% голосів.

Рух "Рівноправність", від якого балотується Шор, є проросійським. Суд дав можливість Шору провести виборчу кампанію, змінивши йому запобіжний захід з домашнього арешту на підписку про невиїзд.

Бізнесмен, який є одним з найбагатших людей Молдови, був затриманий на початку травня. Його підозрюють у виведенні $1 млрд з трьох банків. Як говориться у звіті компанії Kroll, в 2012-2014 роках три молдавські банки - Banca de Economii, Unibank і Banca Sociala - видали сумнівні кредити на суму $740 млн, що призвело до їхнього переходу під контроль зловмисників.

14 червня в Молдові відбулися місцеві вибори. Голосування пройшло, в тому числі, в Кишиневі, а також у другому за величиною в країні місті Бєльцях, де обирали мерів. В молдовській столиці, за попередніми даними ЦВК, доведеться проводити другий тур - жоден з кандидатів не набрав більше половини голосів.

За даними ЦВК, за підсумками підрахунку 45% голосів, на першому місці йде представник Партії соціалістів Зінаїда Гречана, яка вважається проросійським кандидатом. Гречана у 2008-2009 роках обіймала посаду прем'єр-міністра в уряді комуністів. Другим йде чинний мер, представник Ліберальної партії Дорін Кіртоаке з 35,7% голосів.

У Бельцях перемогу в першому турі може здобути представник "Нашої партії", проросійський політик Ренато Усатий. Після підрахунку 42% голосів він лідирує з великим відривом -74% проти 8% у його найближчого переслідувача, кандидата від комуністів Октавіана Маху.

Явка виборців на місцевих виборах у Молдавії склала 48,9%. Всього у виборах брали участь майже 900 кандидатів від різних партій.