Непал запрошує туристів до зруйнованих землетрусом пам'яток

Влада Непалу після нещодавніх землетрусів знову відкриє доступ туристам до історичних та культурних пам'яток в Долині Катманду

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС Україна.

У Непалі планують відкрити три історичні площі Дурбар, що були сильно пошкоджені землетрусом.

ЮНЕСКО занепокоєна щодо безпечності цих місць. Однак місцеві чиновники кажуть, що вжили необхідних заходів безпеки. Невдовзі після землетрусу гендиректор ЮНЕСКО Ірина Бокова сказала, що шкода, завдана Долині Катманду, "велика та незворотня".

Також організація направила своїх фахівців, аби оцінити збитки, та має намір стежити за ситуацією. Минулого тижня ЮНЕСКО закликала людей бути дуже обережними, оглядаючи ці місця. 

Місцеві чиновники кажуть, що туристи ходитимуть у тури з гідами, а на дорозі будуть спеціальні маршрутні вказівники. Такі заходи, за їхніми словами, вжиті, аби звести до мінімуму вплив на пам'ятки.

На площі Дурбар у старому місті Катманду зібрані палаци, двори та храми. ЮНЕСКО називає її "соціальним, релігійним та міським центром" у столиці Непалу.

Головний храм на центральній площі у Бхактапурі втратив свій дах через землетрус. Також був зруйнований інший храм XVI століття - Ватсала Дурга, що був відомий своїми позолоченими пагодами.

Нагадаємо, що два потужні землетруси сталися у Непалі 25 та 26 квітня. Вони завдали збитків приблизно 6,6 млн чоловік, які проживають в 30 округах. Кількість загиблих сягнула понад 3,5 тис.