Чиновники-корупціонери щорічно виводять з України $10 млрд, - експерт

Чиновники, корупціонери, хабарники щороку виводять з України більше $10 млрд

Про це пише у своєму блозі керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає Еспресо.TV.

"Українські мігранти в минулому році тільки з Європи відправили на батьківщину $7,58 млрд. А є ще Росія та інші країни. Люди - один з найголовніших експортних "товарів" Україна. З урахуванням гастарбайтерів платіжний баланс України позитивний", - пише він.

Але, за словами експерта, також стабільно величезний витік валюти з країни.

"За статтею "корупціонери-хабарники-чиновники" - по ній з країни вивозиться щорічно більше $10 млрд. І якщо Росія може собі дозволити втрату таких капіталів - нафтодолари ллються рікою навіть зараз, то Україна - ні", - зазначає Найман.

Економіст зазначає, що в 2011 році в Україні почалася економічна стагнація, коли ціни на нафту і газ зросли, а на метали і зернові пішли вниз.

"Експорт і гастарбайтери більше не змогли годувати армію чиновників. Але ті як ні в чому не бувало продовжували "бенкет під час чуми". У 2013 році Україна опинилася перед точкою вибору, який потрібно було зробити однозначно й рішуче (а ще краще публічно і прозоро на референдумі) - вибір між кредитом МВФ та прозахідними реформами або вступом до Митного союзу з Росією", - уточнює експерт.

Найман вважає, що саме чиновники довели країну до втрати економічного суверенітету, продали її, обміняли на "цяцьки і будиночки за кордоном".

Нагадаємо, за підрахунками Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (IFAD) Україна - лідер грошових переказів від мігрантів із Європи. За 2014 рік українці надіслали $7,58 млрд.