У Франції спроба вивчити ДНК вікінгів викликала расистський скандал

У Франції громадські організації по боротьбі з расизмом і деякі вчені засудили дослідження ДНК жителів сільських районів Нормандії, що проводиться британськими вченими з Університету Лестера в пошуках "коренів" вікінгів

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на independent.co.uk.

Противники ініціативи побоюються, що дослідження може викликати расову ворожнечу і порушити затверджене законом правило, що Франція є неподільною і що всі французи рівні.

"Ми побоюємося, що це сприятиме поширенню ідеї про "справжніх" і "несправжніх" норманів", - заявив президент місцевої організації "Рух проти расизму" Жак Деклосменіл.

На його думку, незважаючи на благі наміри дослідників, їхні висновки можуть бути використані расистськими групами.

"У нинішніх умовах зростання ксенофобії це вкрай небезпечно”, – сказав він.

У свою чергу, вчені наголошують, що наукова ініціатива не зможе відкрити расову "скриньку Пандори".

"Мета полягає в тому, щоб простежити інтенсивність скандинавської колонізації півострова Контентін в IX і X століттях. Ми також хочемо знати, чи загарбники трималися відокремлено, чи поріднилися з місцевим населенням", – пояснює керівник команди Університету Лестера Річард Джонс.

За його словами, дослідження стосується не більше 2% ДНК, при цьому решта 98% можуть свідчити про іншу спадковість.

Нагадаємо, британська телерадіокомпанія BBC спільно з генетиками-криміналістами з Льовенського католицького університету (Бельгія) провела експеримент зі створення фоторобота "злочинця" виключно на основі його ДНК.