Українські пам’ятки, внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО, можуть позбавити престижного статусу

Через незаконні забудови українські пам’ятки можуть позбавити статусу світової спадщини ЮНЕСКО

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Українські пам’ятки, внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО, можуть позбавити престижного статусу. Усе через незаконні забудови. Зупинити їх та захистити історичну пам'ять може лише закон, який розробили експерти та народні депутати. Серед них – Марія Матіос, Микола Княжицький та Ігор Васюник. 

"Основні моменти, які закладені у законопроект 1553 щодо збереження пам’яток культурної спадщини ЮНЕСКО",це, по-перше, створення органів управління на вимогу штаб-квартири ЮНЕСКО і створення наглядових рад. У такий спосіб ми надаємо можливість громадськості контролювати збереження та розвиток пам’яток ЮНЕСКО", - зазначив Ігор Васюник, співавтор законопроекту. 

Дозвіл на незаконні забудови отримують у Києві в обхід місцевої влади. Новий закон створить перешкоди для корумпованих чиновників, адже видати дозвіл без згоди експертів вони не зможуть. Через несанкціоноване будівництво потерпає не лише столиця, а й Львів. Історичний ансамбль міста лева навіть погрожували виключити із списку ЮНЕСКО. 

"Існує дуже суттєва загроза, що ті об’єкти будуть виключені зі списку всесвітньої спадщини", - розповів Василь Петрик, архітектор-реставратор, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ "Львівська політехніка".

Контроль за дозволами для будівельників, визначення поняття "пам’ятки ЮНЕСКО" та буферної зони навколо неї – все це враховує новий законопроект, роз’яснює один із його авторів, народний депутат Ігор Васюник. Парламентський Комітет з питань культури та духовності більшістю голосів вже рекомендував депутатам ухвалити цей законопроект.