За минулий рік людство витратило на війни $14 трильйонів

Війни у різних точках планети 2014 року коштували життя 180 тис. людей і 14 трильйонів доларів

Такого висновку дійшли експерти австралійського Інституту економіки та миру в доповіді, обнародуваній в середу, 17 червня. Про це пише Еспресо.TV із посиланням на Укрінформ.

"Глобально інтенсивність внутрішніх озброєних конфліктів різко зросла, кількість вбитих у таких конфліктах людей збільшилася більш ніж у 3,5 раза - з 49 тис. 2010 року до 180 тис. у 2014-му. Економічні збитки від насильства досягли 14,3 трлн дол. або 13,4% від світового ВВП", - йдеться у дослідженні.

Лише у Сирії торік загинуло більш як 71 тис. людей. Ця країна замикає список із 162 держав, оцінених інститутом за 23 критеріями, серед яких - витрати на оборону, рівень злочинності, чисельність біженців і соціальна безпека.

Загалом регіони Близького Сходу і Північної Африки визнані найнебезпечнішими у світі. Конфлікти там "стають неконтрольованими і переносять загрозу тероризму на сусідні країни".

Найбільш мирним регіоном автори дослідження назвали Європу. Найвищі оцінки дістали Ісландія, Данія і Австрія. 15 з 20 найбільш мирних країн на Землі розташовані в Європі.

З минулого року поліпшили свої показники, ставши більш мирними, 81 країна і трохи менше - 78 держав - навпаки погіршили. Серед останніх особливо виділяється Сирія. На другому місці за цим показником - Україна: "Після популярної революції, яка повалила адміністрацію Віктора Януковича, Росія почала дестабілізувати країну, що призвело до її низьких оцінок за показником індикатора організованих конфліктів".

Експерти теж констатували, що "посилення конкуренції між Росією і Заходом збільшує ймовірність нових конфліктів у регіоні найближчими роками".

Через озброєні конфлікти 2014 року більш як 50 млн осіб були змушені залишити рідні місця. Це найвищий показник з часів закінчення Другої світової війни, наголошується у доповіді.

Читайте також: Прогноз на 10 років: крах Росії, лідерство Польщі та 16 міні-Китаїв, - ЗМІ.