Москаль розповів про попередні темні справи "Торнадо"

Резонанс навколо батальйону "Торнадо", який розгорнувся в Україні, показав, що громадяни України не поінформовані про діяльність збройних формувань і про те, що відбувається поза межами військової служби

Про це у своєму Facebook написав голова Луганської військово-цивільної адміністрації Генадій Москаль, передає Еспресо.TV.

"На жаль, практика всіх військових дій, які проходили у світі, свідчить, що громадськості показують тільки одну сторону медалі, тобто те, що робиться сьогодні в нас, а друга сторона медалі, без якої, на жаль, не обійшовся жоден збройний конфлікт, чомусь приховується", - пише Москаль. 

За словами губернатора про "другу сторону" діяльності "Торнадо" Луганська обласна військово-цивільна адміністрація почала говорити ще в січні цього року. Але сказане не виходило в публічну площину.

"Тривала переписка з прокуратурою, МВС. Якби обласна військово-цивільна адміністрація інформувала населення про всю злочинну діяльність підрозділу МВС "Торнадо" ще з січня цього року, то, мабуть, не було б такого резонансу. На жаль, вся ця діяльність підрозділу "Торнадо" та інших збройних формувань б’є в першу чергу по військово-цивільній адміністрації. Населення області все це знає, приховати того неможливо, в уяві жителів України вони як герої", - повідомив Москаль.

"То ж хочемо виправити ситуацію. І хотіли б, щоб українці знали: не всі їдуть на Донбас захищати Україну. Я постійно вимушений їздити і вибачатися перед родичами загиблих і покалічених через скоєні злочини", - наголосив губернатор.

17 червня головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що 8 бійців "Торнадо" були затримані за катування і зґвалтування.

Відносно п'ятьох затриманих, зокрема командира роти патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" лейтенанта Руслана Онищенка, суди обрали міру запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Сьогодні, 18 червня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти "Торнадо".

Бійці "Торнадо", у свою чергу, відмовляються роззброюватися та погрожують стріляниною, сказав головний військовий прокурор Анатолій Матіос. За його словами, вони, чисельністю 170 людей, "окопалися" на своїй базі в Сєвєродонецьку.

Після цього в.о. командира "Торнадо" Микола Цукур заявив, що бійці готові виконувати накази голови МВС Арсена Авакова.