На парламентських виборах у Данії перемогла опозиція

Опозиційний правоцентристський блок на чолі з лідером ліберально-консервативної партії "Венстре" Ларсом Льокке Расмуссеном переміг на парламентських виборах у Данії

Після підрахунку всіх голосів на континентальній частині країни коаліція консервативних партій отримала 90 з 175 мандатів у фолькетингу (парламенті), повідомляє Еспресо.TV  з посиланням на "РИА Новости".

У правлячої коаліції на чолі з прем'єр-міністром, лідером соціал-демократів Хелле Торнінг-Шмідт - 85 місць.

"Ларс Льокке Расмуссен повинен бути щасливий, тому що він приймає Данію у відмінній формі", - сказала Торнінг-Шмідт, виступаючи перед партійними товаришами.

Новиною виборів стала націонал-консервативна Данська народна партія, яка зібрала 21,1% голосів, що робить її другою після соціал-демократів партією в країні й найбільшою в консервативному блоці. Проте голова партії Крістіан Тулесен Даль заявив, що пост прем'єра його не цікавить.

Аж до виборів 2015 року другою найбільшою в Данії вважалася ліберально-консервативна партія "Венстре", лідер якої Ларс Льокке Расмуссен і претендує на роль глави уряду.

"У Данії буде консервативний уряд... Ми не досягли тих результатів, на які розраховували. Особисто про мене багато чого було сказано, як і про "Венстре". Тепер нам належить довести протилежне", - наголосив майбутній данський прем'єр.

Ларс Льокке Расмуссен - відомий у країні політик з великим досвідом роботи як в парламенті, так і в уряді країни. Він обіймав посаду міністра внутрішніх справ з 2001 по 2007 роки, міністра фінансів у 2007-2009 роках, а також пост глави уряду Данії з 2009 по 2011 роки.

Нинішній парламент Данії представлений 13 партіями і для обрання до нього необхідно подолати 2%-й бар'єр. За підсумками виборів 2011 року перемогу здобула ліва коаліція, і данський уряд, сформований Соціал-демократичною партією і ліволіберальною "Радикале Венстре", очолювала останні чотири роки лідер соціал-демократів Торнінг-Шмідт.