Фермерство не стало домінуючим у сільському господарстві, бо не мало політичного лобі, – Віталій Скоцик

19 червня фермери відзначили 25-річчя відродження фермерського руху

Сьогодні в Україні нараховується близько 42 тисяч фермерських господарств, які обробляють майже 5 млн. га  землі.  Це більше, ніж площа  Італії та Нідерландів разом узятих. Однак останнім часом фермери зіштовхнулися зі значними фінансовими труднощами, багато господарств закрилося, а решта балансують на межі беззбитковості.
 
"За одну ніч аграрії втратили  фіксований сільськогосподарський податок, і сплата за землю для них зросла в 21 раз. Зараз ідуть дискусії щодо відміни спеціального режиму відшкодування ПДВ. Якщо в Європі дотації фермерам доходять до чверті їх доходів, то у нас уже практично немає навіть непрямих пільг", - пояснює лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик.
 
Як зазначив міністр АПК Олексій Павленко,  державна підтримка  цьогоріч найменша за останні роки.
"Верховна Рада затвердила всього 300 млн грн на компенсацію банківських відсотків. Так, ці гроші спрямовані на підтримку в першу чергу малого та середнього бізнесу, адже там є обмеження оборотом до 10 млн грн.  Однак 300 млн грн - це нічого порівняно з попередніми роками", - розповідає міністр.
 
Самі ж фермери кажуть,  цей механізм практично не працює. Адже ставки в комерційних банках космічні, і навіть так фінустанови не хочуть видавати позики. 
 
"Не треба нам ніяких відшкодувань кредитів. Зробіть, як у всьому світі. Дайте нам кредит під 3-5%. Зробіть зобов’язання банкам, що частину свого кредитного портфелю вони повинні віддати сільгоспвиробникам, щоб вони розвивалися і все. Не виконують зобов’язань, тоді позбавляйте ліцензії, така норма існує у всьому світі.  А у  нас придумують корупційні схеми, є потреба в одній сумі – виділяють значно менше, значить, щоб отримати, треба дати «на руку» чиновнику, щоб тебе включили в цей список", - розповідає Євген Дуфанець, голова обласної Асоціації фермерів та землевласників  Тернопільської області.
 
 
Завдання влади -  не придумувати велосипед, а просто забезпечити  можливість людям працювати і заробляти на себе, вважає  голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.
 
"У першу чергу потрібно зробити ставку на розвиток сімейних ферм, адже це дасть людям роботу, гарантує продовольчу, економічну та соціальну стабільність", - каже Іван Томич.
 
Водночас, на думку Віталія Скоцика, людям зараз важливо зрозуміти, що рішення, які прийматиме влада, залежать саме від них.
 
"Коли мене запитують, що ви будете робити, якщо ваші вимоги, скажімо, щодо ринку землі чи адмінреформи не виконають, ви будете стояти під Верховною Радою чи Банковою? Я відповідаю -  ні! У нас є інші інструменти, цивілізовані, ми вже - ще до майбутніх виборів, утворили у 8 обласних радах аграрні фракції чи аграрні групи, аби відстояти свої інтереси, і ми вже не дали там провести поспішно адміністративну реформу", - розповів Віталій Скоцик.
 
За словами лідера аграріїв, за  25 років фермери повинні прийти до того рівня, щоб зрозуміти, що саме вони мають бути у владі, тоді вони зможуть відстояти свої інтереси, і вся держава буде жити краще.