Фотограф привіз до Львова скандальну виставку про Донбас

У Львові експонується фотопроект, присвячений важкому та злиденному життю донбаських шахтарів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Gazeta.ua.

У Львові показали виставку "Донбас - країна мрій" фотографа Віктора Марущенка. Світлини, які Марущенко робив у 2002-2003 роках, експонують у "Дзизі". Це лише частина виставки, усього в ній близько 200 фото, однак разом вони не виставлялися.

Репродукції прибили цвяхами просто до стін. На фото - чорні обдерті домівки шахтарів із мотлохом, зношений одяг, робітники, замучені ручною працею. На шахтах працюють чоловіки, жінки, пенсіонери і підлітки. У них - передчасно постарілі обличчя. Вони зрідка продають вугілля за гроші, здебільшого вимінюють на продукти. Вугілля із нелегальної шахти - єдиний засіб вижити.

Марущенко тоді поїхав у цей регіон із австрійською знімальною групою, що робила серію фільмів "Смерть робітника" про шахтарів та мільярдерів. Зйомки велися переважно на нелегальних шахтах. Не всі люди ішли на зустріч. Адже працюють вони там нелегально та платять комусь за "кришування". Фотосесія тривала майже рік.

У роботах Марущенка люди не відчувають усієї трагедії свого існування, вони посміхаються. Бо не знають іншого життя. Радіють маленьким дрібницям. Він фотографує спрацьовану жінку на фоні дешевих фотошпалер у її обдертій квартирі - і вона позує, бо відчуває, що це її краща фотосесія і вона тут буде вродливою. Саме тому автор назвав серію - "Донбас - країна мрій".

"Страшні злидні. Знищені люди, - фотограф пригадує через більш ніж 10 років цю поїздку. - Ми живемо у Києві і навіть не можемо уявити, який масштаб цієї катастрофи. Люди не мають роботи, не мають доходу, не мають майбутнього, вони лишилися поза державою. Відпрацювали, купили горілку, мішок вугілля обміняли на картоплю. Живуть у бараках. І як вийти з цієї жахливої ситуації? Вони всі ці бараки завішують фотошпалерами. Уявляють, що є десь якесь красиве, цікаве життя, якісь пальми. А їх оточує інша дійсність - груба, стіл. Вип'ють горілки і дивляться на оці шпалери. Це їх всесвіт. Життя – одне, а мрії – зовсім інші. Але вони трималися, - додає Марущенко. - Було власне "достоїнство", була робітнича гордість. Однак це істоти. Це не люди. І не їхня в цьому вина. Їх такими зробили".

Виставка експонувалася у Києві, Донецьку, Сан-Паулу, у межах каталогів мандрувала світом, виставлялася у Берліні та Гамбурзі.

"Найнапруженіше було у Донецьку в 2005 році, - пригадує автор робіт. - До нас підійшли агресивні люди. Почали звинувачувати, що ми показуємо Донбас таким. Он, мовляв, у нас троянди в Донецьку цвітуть."

Віктор Марущенко - киянин, вільний фотограф, що працює для іноземних та вітчизняних видань та має власну фотошколу. Учасник світових виставок.