Російським туристам нагадали, що вояж до Криму загрожує в'язницею

Російське Товариство захисту прав споживачів рекомендує громадянам Росії не їхати в Крим без дозволу української влади і нічого не купувати на півострові

Як повідомляє Еспресо.TV, про це йдеться у пам’ятці для російських туристів, що прямують у Крим, розміщеній на сайті Товариства захисту прав споживачів Росії.

У пам'ятці підкреслюється, що Крим і місто Севастополь є окупованими територіями, оскільки договору між Росією й Україною, який би узаконював приєднання Криму до Росії, немає. А за порушення порядку в'їзду і виїзду з окупованої території туристи можуть понести кримінальну відповідальність аж до тюремного терміну, попереджають юристи Товариства захисту прав споживачів (ТЗПС).

"Для власної безпеки туристам рекомендується дотримуватися українського законодавство і перетинати кордон лише з дозволу прикордонної служби України в Херсонській області", - зазначається у пам'ятці.

За даними ТЗПС, в даний час в Україні порушено і розслідується 97 кримінальних справ за фактом незаконного перебування на окупованій території.

Також юристи радять відмовитися від ідеї придбання нерухомості в Криму, або ж здійснювати угоду тільки на території, підконтрольній владі.

"Мін'юст України заблокував доступ представникам адміністрацій Криму і Севастополя до Держреєстру України, в якому проводиться реєстрація угод з нерухомістю. Без доступу до неї фактично неможливо підтвердити права власника на нерухомість", - пояснює Товариство захисту прав споживачів.

Також захисники прав споживачів не радять росіянам купувати товари і послуги, які пропонуються в Криму.

"Особливо це стосується дорогих товарів світових брендів, які залишили ринок півострова у зв'язку з міжнародними санкціями. Велика ймовірність того, що вам продадуть фальсифікат або товар, на який не буде поширюватися гарантійне і сервісне обслуговування", - попереджають юристи.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 19 червня продовжила обмежувальні заходи до 23 червня 2016 року у відповідь на незаконне приєднання Криму до Росії.