У такому складі КС не може розглядати подання Порошенка щодо позбавлення Януковича звання президента, - Козаченко

У департаменті з питань люстрації Міністерства юстиції України наголосили, що у Конституційному суді існує конфлікт інтересів. Відтак подання президента щодо законності ухвалення Радою законопроекту про позбавлення Віктора Януковича звання президента не може бути розглянуто об'єктивно

Про це в ефірі Еспресо.TV сказала директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

"Це повне право президента перевірити на конституційність цей закон. Це зніме з нього будь-які претензії, у тому числі з боку міжнародної спільноти", - сказала вона.

Також Козаченко зауважила, що наразі склад суду має конфлікт інтересів.

"Я хочу поставити акцент на тому, що склад суду, який може його розглядати, має конфлікт інтересів, і в цьому є проблеми. Потрібно не забувати, що в тому складі КС, який є зараз, знаходиться 8 суддів з 18, які в 2010 році приймали рішення на користь Януковича і без парламенту, в неконституційний спосіб, змінили правління країни, передавши необмежені повноваження Януковичу", - наголосила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції .

За її словами, зараз СБУ розслідує кримінальне провадження по узурпації влади, і ці судді є свідками.

"По них є питання. Існує конфлікт інтересів, який не дасть можливості в такому складі коректно розглянути дане питання", - резюмувала вона.

Нагадаємо, 18 червня набув чинності закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента України. Верховна Рада проголосувала за нього 4 лютого, а 9 лютого документ направили на підпис президенту.

20 червня Петро Порошенко направив до Конституційного суду подання, в якому йдеться про те, що рішення про позбавлення Віктора Януковича звання президента є неконституційним.

Пізніше перший заступник глави Адміністрації президента України Віталій Ковальчук повідомив, чому закон про Януковича відправили до КСУ. За його словами, після того, як Конституційний суд ухвалить рішення щодо відповідності Конституції України Закону "Про позбавлення Януковича звання президента України", оскаржити його буде неможливо.