Децентралізація дасть місцевим бюджетам додатково 40 млрд грн, - Яценюк

За перше півріччя 2015 року доходи місцевих бюджетів зросли на 36%

Близько 40 млрд грн додатково отримають місцеві бюджети як реальний факт додаткових повноважень і наповнення цих повноважень фінансовим ресурсом.

Про це на засіданні Національної ради реформ заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, коментуючи перші кроки з децентралізації влади, передає Еспресо.TV.

Голова уряду звернувся до парламенту із пропозицією закріпити децентралізацію повноважень законопроектом, який підтримав Мінюст.  

"Мінюст пропонує передати на місця низку функцій як по реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, так і по реєстрації прав на майно, речові права. Система, яка була вибудована в уряді, фактично ставила Мінюст як основу корупції і збирання грошей з самого низу і на гору. Ми хочемо зруйнувати цю систему. Багато чого зроблено і вважаємо, що наступний етап децентралізації – це передача повноважень на місця до органів місцевого самоврядування. Це дасть можливість додатково органам місцевого самоврядування отримати 500 млн грн.", - наголосив Яценюк.

Керівник Кабінету міністрів звернув увагу, що важливим є також і передача функцій і зменшення адміністративного впливу.

"Мінекономіки наступного тижня внесе проект акту до Кабінету міністрів, де ми в 6 разів скорочуємо кількість адмінпослуг і встановлюємо фіксовану плату за ці послуги. Значна частка цих послуг повинна бути передана також на місця", - підкреслив Яценюк.

За його словами, поки що залишаються неврегульованими земельні питання.

"Тобто треба уточнити, чи можуть територіальні місцеві громади впливати на розподіл землі поза межами населеного пункту. Зараз це компетенція виконавчої влади, що є сумнівною з конституційної точки зору і логічної точки зору, і це питання треба вирішити під час внесення змін до Конституції і прийняття актів законодавства як про місцеві державні адміністрації так і органи місцевого самоврядування", - заявив Арсеній Яценюк.