Комісія з декомунізації почала перевірку статуту КПУ

Комісія з декомунізації розпочала розгляд статутних документів трьох політичних сил на відповідність закону про декомунізацію, на підставі якого Мін'юст винесе правове рішення

Про це на брифінгу у вівторок заявила голова комісії, перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

Мова йде, зокрема, про Компартію України, Компартію України (оновлену) та Комуністичну партію робітників та селян.

"Сьогодні на першому засіданні буде розглянуто питання стосовно відповідності закону про декомунізацію статутних документів трьох партій - це КПУ, КПУ (оновлена) та Комуністична партія робітників та селян", - зазначила Севостьянова.

За її словами, розгляд цього питання був ініційований прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

"Ініціатором даної роботи був прем'єр-міністр, який звернувся до Мін'юсту зі зверненням, вказуючи на те, що минув місяць з дня набуття чинності законом про декомунізацію від 21 травня 2015 року і протягом цього місяця дані політичні сили мали можливість привести у відповідність до даного закону свої статутні документи, символіку, назви", - наголосила заступник міністра юстиції.

Вона повідомила, що дана комісія має мандат прийняти правовий висновок щодо відповідності або невідповідності статутних документів, символіки та назви цих партій вимогам закону, після чого він буде переданий міністру юстиції, який видасть відповідний наказ.

Севостьянова підкреслила, що закон про декомунізацію містить пряму норму, згідно з якою, якщо органом реєстрації, яким у даному разі є відповідний департамент Міністерства юстиції, приймається рішення про невідповідність політичних партій вимогам закону про декомунізацію, вони не можуть бути суб'єктом виборчого процесу.

Відповідаючи на запитання журналістів, Севостьянова повідомила, що на першому засіданні рішення ще не буде прийнято, а буде лише розглянуто всі матеріали.

"На наступному засіданні, я очікую, що, можливо, вже буде правовий висновок по цих трьох політичних партіях", - спрогнозувала голова комісії.

Вона зазначила, що на сьогоднішній день є "об'єктивним і очевидним", що назви цих політичних сил не відповідають закону про декомунізацію.