У Росії заблокували сайт організації, яка радила питати Україну щодо вояжів до Криму

Роскомнагляд заблокував у понеділок сайт російської громадської організації, яка радила російським туристам просити дозволу влади України, щоб відвідати окупований Крим

Як повідомив речник Роскомнагляду Вадим Ампелонський, сайт заблокований на території Росії на вимогу Генеральної прокуратури цієї країни, передає Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

Раніше в понеділок, 22 червня, Генеральна прокуратура Росії повідомила, що вимагає порушити кримінальну справу щодо російського Товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль", бо побачила в оприлюдненій організацією пам’ятці для туристів "публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії".

У зв’язку з цим Генпрокуратура також вимагала заблокувати доступ до сайту "Громадського контролю".

Голова Товариства захисту прав споживачів Михайло Аншаков пояснив, що пам’ятка була складена у відповідь на численні скарги росіян на неможливість отримати візу в іншу країну після відвідин Криму.

Аншаков зазначив, що ні МЗС Росії, ні "Ростуризм", які повинні давати відповідні рекомендації, не попереджають росіян про можливі негативні наслідки поїздки до Криму.

У четвер, 18 червня, громадська організація "Товариство захисту прав споживачів "Громадський контроль" рекомендувала російським туристам, щоб уникнути проблем у майбутньому, зокрема, з оформленням шенгенської візи, в’їжджати до Криму лише з материкової частини території України, маючи при цьому дозвіл української влади.

Юристи "Громадського контролю" відзначили, що за нормами чинного міжнародного права Крим і Севастополь є окупованими територіями, і за порушення порядку в’їзду туди може загрожувати кримінальна відповідальність.