Нідерланди пропонують створити міжнародний трибунал у справі про Boeing-777

Нідерланди обговорюють з іншими країнами можливість створення міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, підозрюваних у причетності до катастрофи літака Boeing-777 малайзійських авіаліній на Донбасі в липні 2014 року

Про це повідомляють джерела, знайомі з ходом обговорень, передає Еспресо.TV з посилання на Reuters.

У Нідерландах усвідомлюють, що шанси на успішне розслідування невеликі, але сподіваються на створення інстанції на зразок Міжнародного суду ООН, щоб чинити тиск на Росію, чия роль в цьому процесі є вирішальною.

"Трибунал ООН є найкращим варіантом. Ми очікуємо, що це забезпечить найбільшу ймовірність співпраці всіх зацікавлених країн", - заявив один з високопосадовців з голландського уряду.

Створений трибунал повинен буде діяти за підтримки Ради безпеки ООН після того, як буде завершено міжнародне розслідування причин катастрофи літака і будуть названі імена підозрюваних.

Зараз розслідування авіакатастрофи триває, і голландські прокурори вже заявили, що не планують оголошувати обвинувальні акти, поки Рада безпеки Нідерландів готує звіт, яким саме чином літак був збитий.

Пасажирський літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, 17 липня 2014 року був, імовірно, збитий ракетою над територією Донбасу.

Загинули всі 298 осіб, які знаходилися на борту, дві третини з яких були громадянами Нідерландів.